Om att uthärda

De övningar som finns i Crossfit är inte nya. Det är en blandning av många olika träningsformer. Det är snarare konceptet runt om som är nytt. Att variera styrke- och rörlighetsträning i grupp med hög intensitet. Det är inte riktigt samma sak att utföra de övningar man lärt sig på ett Crossfitpass på egen hand. Det kan aldrig bli samma intensitet, kraft och uthållighet. När man inte har andra som tränar bredvid och lider lika mycket och när man inte har en coach som skriker och peppar, då är det svårt att få till samma känsla.

Gårdagens pass var riktigt illa. I en positiv mening. Tag team fight gone really bad. I par om två skulle vi gå runt på fem stationer och göra övningar i 2 minuter med 1 min vila emellan. Tre varv, sammanlagt 45 minuter. Övningarna var som följer: Boxhopp, Push press (30 kg), Knees-to-elbows, Wallball (10 kg) och Sumo Deadlift High Press (30 kg). När den ene blev trött tog den andre över. Deadlift och Push press gick helt ok. Inte särskilt svåra rent tekniskt. Boxhopp gick bra, gillar hopp, spänst och löpövningar. Wallball är svårt rent tekniskt. Du måste få till tekniken och där fick jag bra tips från killen som jag teamades ihop med, han hade tränat Crossfit i två år. Blev bättre på övningen och vi lyckades faktiskt öka våra siffror för varje runda. Man skulle ju skriva upp sina siffror för varje övning, se bilden nedan. Knees-to-elbow är en riktig svår övning. När man inte har den rätta bålstabiliteten är det lätt att man börja svinga sig som de visar mot slutet av videon ovan. Speciellt när man är trött på tredje varvet.

Redan efter två övningar på första varvet kände jag mig trött. 45 minuter upplevs då närmast oöverstigligt. Då är det bra att få dela adrenalin med andra för att uthärda. Och återigen är känslan efter passet, när man faktiskt trotsat sina känslor och inte givit upp, helt obetalbar. Den positiva känslan har man med sig länge.  20121007-080504.jpg

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

2 responses to “Om att uthärda

 • Maria Blomgren

  Hej Marcel! Har just hittat din blogg och blev så intresserad. Bara undrar… Hur får du tid till att skriva? Hur tänker du kring det? Hur vet du vad ämnet för dina böcker ska vara? Testar du det på någon eller håller du det för dig själv? Nyfikna frågor som du hör… Tack för att du delar med dig!
  Maria

  • marcelaponno

   Hej!
   Vad gäller tid så insåg jag att ingen skulle ge mig tid, jag får själv se till att ha tid för skrivande. För min andra bok så tog jag tjänstledigt för att skriva.
   Vad gäller ämne så bollar jag inte mycket. Jag försöker skriva sådant jag själv skulle vilja läsa om. Ska man ägna hundratals timmar åt något så går det lättare om man tycker ämnet är riktigt intressant.
   Hur tänker du själv?
   /Marcel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: