Om Tabata

Högintensiv intervallträning är en effektiv träningsform med många fördelar. Studier av bland annat den japanske forskaren Izumi Tabata (därav namnet) visar att ämnesomsättningen ökar i 24 timmar och kan öka den maximala syreupptagningsförmågan. Man bränner även fett bättre än den traditionellt förespråkade medelintensiva och mer långvariga träningen. Atleter som redan är tränade kan förbättra sina resultat med denna träningsregim. Hur gör man då dessa superintervaller?

Tabataintervaller är korta maximalintensiva 20 sekundersintevaller som följs av 10 sekunders vila. Intevallerna upprepas minst 8 gånger, totalt 4 minuter. Intervallerna kan användas på såväl renodlade konditionsövningar som löpning, rodd och hopprep men också med stor framgång på styrkeövningar som benböj, armhävningar och situps. Jag har stött på Tabata både inom löpning och inom Crossfit och tro mig de är effektiva.

Igår vågade jag mig ut och löpa intervaller. Att ge sig ut kvällstid i den friska novemberluften känns verkligen hardcore. 2 km uppvärmning följdes av medellånga intervaller: 800, 600, 400, 200 meter med stigande hastighet. Jag kom ner på 3,40 tempo i snitt. Sen körde jag Tabataintervaller. Lyckades hålla ett jämt tempo och mitt lår höll för påfrestningen . Har ju inte sprungit så mycket på sistone så jag kände mig väldigt nöjd. Kroppen känns såå avslappnad efteråt.

Distance 6.02 km

Duration 0:26:54

Avg. Pace 4:28 min/km
km Pace (min/km) Elevation (m)
1 4:38 -16
2 4:57 4
3 3:47 3
4 3:36 0
5 4:26 1
6 5:24 5
7 4:54 1
Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: