Vad jag lärt mig om Crossfit

images

I augusti gick jag på ett prova-på-pass på Crossfit Göta och blev helt tagen. Idag har jag genomfört över 30 crossfitpass. Det är vida mer än antalet löprundor. Nyhetens behag och mitt löparknä har sett till det. Till våren kommer jag att tvingas öka antalet löprundor ju närmare Göteborgsvarvet det lider. Men det är en utmaning att hitta rätt balans mellan att inte bli för tungt tränad utan hålla kvar vid ett (förhållandevis) lätt löpsteg.

Inför årets slut funderar jag på vad jag egentligen lärt mig så håll i er. En sak jag verkligen tar med mig är gemenskapen och glädjen. Det är väldigt mycket roligare att träna när man peppas av andra och har kul tillsammans. En annan sak är variationen. Att inte statiskt träna på ett sätt utan få in uthållighet, styrka, flexibilitet, smidighet, balans, rörlighet. Inte en gång under dessa månader har jag gjort ett likadant pass.

Pullups är något som jag aldrig gjort tidigare. Nu kan jag göra ungefär 100 stycken. Handstående armhävningar har jag lärt mig, inte många på raken men ändå. Klättra i rep är en annan ny färdighet som verkligen är rolig. En färdighet jag verkligen är nöjd med att jag bemästrat är Double unders som jag tidigare skrivit om. Jag har satt nytt PB i marklyft och bänkpress.

Att jag är stel i kroppen visste jag sen tidigare. Att jag var såhär stel på så många olika ställen visste jag inte. Men även där går det framåt. Till sommaren har jag som mål att kunna genomföra en overhead squat korrekt.

Olika lyfttekniker med stång har jag aldrig ägnat mig åt tidigare. Nu försöker jag bli bättre på clean & jerk, clean, snatch, squat, press och thrusters i olika utföranden. Kettlebells är kul och något jag känner att jag behärskar. Övningar med rörelse och kondition i gillar jag som burpees och box jump.

Det blir en del när man sammanfattar det. Men det viktigaste jag tar med mig hittills är suget efter att träna. Att träna Crossfit. Träna Crossfit på Göta. Fortsätta utvecklas. För jag har aldrig varit såhär vältränad. En skön känsla.

20121216-095116.jpg

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: