IQ84 – Haruki Murakami

IQ84

Det finns författare som skriver böcker som världen aldrig tidigare skådat. Berättelser som inte liknar något annat. IQ84 av Haruki Murakami är definitivt en sådan bok. Om vi sprang på varandra och du frågade mig vad den handlar om skulle jag nästan inte kunna förmedla det. Däremot skulle jag kunna berätta vad den magiska realism som Murakami använder sig av och hans många avsteg från vedertagna regler för romanskrivande skapar för känslor i mig. Hans lekfullhet och nyfikenhet väcker en skön känsla i mig. Entusiasm. Glädje. Hopp.

Det händer saker i boken som inte kan förklaras i den värld som vi kallar verklighet. Ingen förklaring till dessa händelser ges och vi får bara acceptera att detta är en annan värld, IQ84. När jag väl accepterar denna världen så flyter boken på och jag får tvinga mig själv att ta pauser för att det inte ska gå för fort. Jag vill dra ut på upplevelsen.

”Hade det inte varit bättre att de för alltid varit skilda från varandra och att var och en för sig inom sig fortsatte hysa en stark längtan efter att träffa den andre? Då hade de kunnat fortsätta för alltid att ha hoppet kvar. Det hoppet var en liten men viktig värmekälla, som värmde upp själva kärnan i kroppen. En liten låga som omsorgsfullt omgärdades av händerna och skyddades mot vinden”

Murakamis vackra och enkla språk får mig att vada genom mängder av text för att snubbla över pärlor som den ovanstående. Så även om textmassan är lång så köper jag det. De tre böckerna är på nästan 1400 sidor. Man kan likna IQ84 vid slow food. Du måste varva ner och tillåta dig själv att motstå den mer lättsmälta skräpmaten (likriktade deckare), då kommer belöningen. Boken är fylld av längtan och ensamhet. När jag motvilligt slår ihop den tredje och sista boken är det ensamheten som jag tar med mig. Boken handlar ytterst om ensamhet, kampen mot densamma och längtan efter tillhörighet.

 

 

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

One response to “IQ84 – Haruki Murakami

  • Västmanländskan

    Är inne på sista halvan av tredje boken nu. Med Murakamis böcker är det ofta så som du säger – att det är svårt att förmedla vad de handlar om. Men de har en magisk stämning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: