Jo Nesbö – Gengångare

9164203808

Nionde boken från Jo Nesbö i serien om Harry Hole heter Gengångare. Jag håller Nesbö högt och boken gör mig inte besviken. Inget går på slentrian. Nya sidor hos Harry och nya vinklar kommer fram. Boken är dystrare och mörkare än de tidigare. Vi rör oss inåt och nedåt in i Oslos knarkvärld och in i mörkret hos människorna där. Harry är numer före detta polis och nykter alkoholist. Han har levt i Hong Kong i tre år. När han får veta att Oleg, sonen till hans livs kärlek Rakel, är anklagad för mord så reser han hem. Hem till den skuld och skam som han känner för sitt tidigare misslyckande. Att han inte kunde finnas där för Rakel och Oleg.

Nesbö ger oss inte en lugn stund. Som vanligt. Spänningen hålls levande och flera historier vävs in på ett effektivt sätt. Dessa bifigurer är en av de stora behållningarna med boken. Nesbö tar nästan ömsint fram vad knark gör med människor. Hur det kan drabba oss alla. Beskrivningarna av Harrys längtan och hur det driver honom bortom förnuftets gränser är gripande. Få av oss kan känna igen sig i Harrys liv och leverne men vi kan alla beröras av längtan, medkänsla och sorg.

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

One response to “Jo Nesbö – Gengångare

  • Annika (@alkbse)

    Jag verkar vara en av få som inte alls köper Harry Holes karaktär. Jag älskar Nesbös intriger, men de skulle vara så mycket bättre om Hole skulle bli en aning mer trovärdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: