Om min resa

2015/01/img_6183.jpg

2015/01/img_6181.jpg

2015/01/img_6182.jpgSmå steg framåt. Så kan man se sin resa. Både inom livet och inom Crossfit. Som coach i Crossfit handlar det om samma sak. Att förmedla något och se människor växa. Ibland med små steg, ibland med känguruskutt. Idag hade vi squat på schemat. OHS, Front Squat och Back squat. Att se 16 individer trotsa vinterkylan och snön för att komma till Crossfit Partille och ge allt klockan nio på en lördagsmorgon, det är stort. Alla är på olika nivåer, men alla har de det gemensamt att de ger allt. Energin och glädjen i lokalen under dagens tre pass är svår att förmedla med ord. Den måste liksom upplevas. Bilderna ovan kan inte riktigt göra känslan rättvisa men kommer en bit på vägen.

Jag har funderat på en sak. Att min resa har ett tema. Som ung läkare var jag inriktad på akut verksamhet och jobbade ett år på Kirurg- och ortopedakuten på Karolinska. En fantastisk miljö med många livsöden. Efter det gjorde jag min AT och även där var det den akuta verksamheten som stod i fokus. När jag blev leg. läkare valde jag att  föra över mitt fokus från det akuta till det långsiktiga. I primärvården försöker vi förhindra att sjukdom uppstår. Till exempel genom att behandla högt blodtryck innan det utvecklas till hjärtinfarkt eller stroke. Som coach i Crossfit har jag tagit ytterligare ett steg i preventionens tecken och försöker gå från hälsa till fitness. Som jag ser det så är det en skala. I ena änden finns sjukdom, i mitten finns frånvaro av sjukdom. Det skulle man kunna kalla hälsa. Men hälsa är så mycket mer än bara frånvaro av sjukdom. I andra änden finns fitness. Kommer inte på något bättre ord på svenska. Man kan röra sig på skalan med hjälp av sina handlingar. Men alla faktorer kan vi inte påverka i livet. Det får vi aldrig glömma bort. Sjukdomar, olyckor och otur kan drabba den bästa av oss. Håller vi inte det i minnet blir vi hårda, dömande.

Hälsa är ett tydligt tema på min resa.  På Crossfit Partille märks detta. Folk mår bra här. De har valt att satsa tid och energi på sig själva och sitt välmående. Att se dem lära sig göra sina första pullups är makalöst kul. Kom förbi och pröva du med, alla är välkomna.

Här ser ni för övrigt ett litet steg som jag tog nyligen:http://instagram.com/p/x7KYE-KoHr/

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: