Om Björk

IMG_6412

Jag fick upp ögonen för Björk Odinsdottir under Crossfit Games 2014. Hon gick vidare från Regionals i knivskarp konkurrens och slog bland annat ut mästarinnan från 2013, Sam Briggs. Väl på plats i Kalifornien gjorde hon bra ifrån sig och slutade på 18:e plats. Igår hade jag förmånen att hänga en hel dag med henne på Crossfit Göta för en workshop i gymnastik. Hon inledde med att berätta om sin bakgrund som gymnast. Som ung hade hon fel på en kota i ländryggen vilket resulterade i konstant smärta. Till slut valde hon att avsluta sin karriär som gymnast och flytta till Sverige. Då sökte hon en ortoped som lyckades hjälpa henne och ta bort smärtan. Så efter 12 års konstant smärta var hon pånyttfödd och valde då att satsa på Crossfit.

SAMSUNG CSC

Crossfit kan beskrivas som en blandning av gymnastik, tyngdlyftning och cardio (löpning, rodd, osv). Björk har en stor fördel som är van vid det gymnastiska inslaget. Hon beskrev att Crossfit enbart snuddat vid gymnastik och det finns mycket kvar att lära. Dagen bjöd på grundliga genomgångar av flera olika moment, Hollow rock, Pullps, CTB, Butterfly, Beatswings, TTB, huvudstående, handstående och Muscle ups.

SAMSUNG CSC

En sak jag tar med mig är vikten av rätt grundrörelser och rätt hållning. Hur det kan generera kraft med bål och ben. TTB till exempel beskrev hon som en lats-övning, inte en magövning. Orkar du dra dig tillräckligt högt bak så blir rörelsen lättare att genomföra och du orkar genomföra fler repetitioner. Vi fick känna på alla moment och det var frustrerande hur svårt det var med tex TTB och handstående. Björk va noga med understryka att alla rörelser och moment kanske inte är bra för dig. Vi är alla olika starka och rörliga och man måste respektera sina gränser. Är det värt att kämpa sig upp i en Muscle-up (eller kanske en struggle-up?), få hejarop och en bild för sociala medier för att sedan ha ont under lång tid?

SAMSUNG CSC

Jag tar också med mig flera bra tips som coach. Hur man kan hjälpa andra att bli bättre. Det märktes att hon var en erfaren coach och flera av oss satte nya PB. Höjdpunkten var när Oscar på bilden ovan satte sin allra första MU, ivrigt påhejad av alla i boxen och till sin egen stora förvåning. Själv fick jag tips i MU och satte äntligen två på raken. Björk visade sig vara en ödmjuk, rolig och trevlig person som bjöd på sig själv och sin kunskap. Du som inte är böjd åt Crossfit kan njuta av hennes förmågor som gladiator på TV4. Jag kommer definitivt följa henne i Crossfit Games som börjar snart med kvaltävlingar. I år satsar hon på topp 10 och vi som var på workshopen kommer skrika oss hesa och heja.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: