Om Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

9789187343360_200_sista-brevet-fran-din-alskade_pocket

”Det räcker att veta att hon hade älskat honom. Att hon var lycklig. Det måste räcka, eller?”

Sista brevet från din älskade är en bok om kärlek. Stor kärlek. Om rätt och fel. Om att härbärgera sin känslor. Om acceptans. Den utspelar sig i England. Dels på 60-talet och dels i nutid. På 60-talet får vi följa en kvinna som vaknar upp efter en bilolycka. Hon känner sig malplacerad i sitt eget liv och maken hennes är mer intresserad av fasad än av henne som person. Så hittar hon ett gömt brev som uppenbarligen måste vara till henne. Från hennes älskare. I nutid följer vi en journalist som kämpar med sitt liv både privat och på jobbet. Hon är förälskad i en gift man som hon stjäl några stunder med då och då. Så hittar hon några brev i tidningens arkiv som leder henne till 60-talet. Hon blir närmast besatt av breven och de väcker någonting i henne som hon inte kan förklara.

Jojo Moyes (som är döpt efter en Beatles-låt) har arbetat inom tidningsbranschen, det märks. Hon tar oss med på en resa mellan de olika epokerna och hon verkar ha hittat en fungerande formel. Har man läst något av hennes tidigare böcker så känner man igen sig. Vilket ju inte nödvändigtvis är något negativt. Jag finner mig själv fångad av karaktärerna och vill veta hur det ska gå för dem. Ska hon få tillbaka minnet och hitta sin älskare? Ska journalisten få ordning på livet? Språket är flytande och det märks att författarinnan är förtjust i 60-talet. TV-serien Mad men verkar vara hennes referenspunkt. Hon lyckas ställa nutiden och dåtiden mot varandra och illustrera hur mycket samhället faktiskt förändrats. Boken är en romantisk bok som är svår att lägga ner. Jag blir berörd av den vid flera tillfällen och jag kan rekommendera den varmt.

”Och om du känner att du fattade rätt beslut ska du ändå veta det här: någonstans ute i världen finns en man som älskar dig, som vet precis hur underbar och begåvad och ljuvlig du är.En man som alltid har älskat dig, och till sin förtvivlan alltid kommer att göra det.” 

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: