Det som inte dödar oss – David Lagercrantz

Det som inte dödar oss - Millennium 4

Det som inte dödar oss är en omtalad bok redan från starten. Stieg Larssons verk får en uppföljare och frågan är vad han hade tyckte om det. Det finns ju gott om exempel i litteraturen på liknande grepp. Här i Sverige är vi ju vana vid att nya berättelser kommer från andra än originalförfattaren, jag tänker på alla Wallander- och Beckfilmer. David Lagercrantz har gjort sin läxa. Det universum som Stieg Larsson byggt upp känns igen. Lagercrantz imiterar inte utan går med bredvid Stieg Larsson med respekt. Han försöker också utvidga något och göra en egen berättelse.

Blomqvist och Salander är sig lika. Lika kompromisslösa och intensiva. Blomqvist verkar vara på väg nedåt och till och med han själv tvivlar. Salander har ingen sett till på länge men ja, hon är lika arg. Storyn är lika invecklad och storslagen som tidigare böcker. Starten är lite seg och pratig. När Salanders förflutna ska redovisas känns det övertydligt. Lagercrantz berättar vad som händer istället för att visa oss.

När jag lägger ner boken så känner jag att det varit för många kringpersoner som fått berätta vad som händer, för lite Salander. Själva actionscenerna där Salander visar vilken hjälte hon är berättas helt indirekt via andra karaktärer. Men boken griper tag i mig ändå och jag sträckläser den. De första böckerna var kanske sämre skrivna men hade mer rå nerv och hjärta. Så är det en bra bok? Ja, den är spännande. Är det som när Stieg Larsson skrev? Nej, det går inte att ersätta Stieg Larsson. Någonstans känns den tanken rätt skön.

Annonser

Om marcelaponno

Läkare, pappa, crossfitcoach och författare. Visa alla inlägg av marcelaponno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: